2010. április 30., péntek

Ide nézzetek!!!

Ismét külföldi vendégek voltak a lánykám ovijában. Még-még régen a város ovija két projektre (de nem szeretem ezt a szót, de nem találtam jobbat) jelentkezett. Az első az egészséges életmóddal, egészéségneveléssel, erről már esett néhány szó, a mostani pedig hagyomágyörzéssel, népművészettel foglalkozott. Ennek a mostani rendezvénynek volt a jelképe ez a tarisznya.
Igaz, csak a mintát fotóztam. Nem az én munkám, én még ilyen nem tudok. De ami késik, nem múlik. Már felvettem a kapcsolatot a készítővel, aki történetesen a városomban működő hímzőkör vezetője.
Sokáig azt sem tudtam, hogy Orosházának is van saját mintája. Mint minden magyar, vagy remélem, hogy minden magyar elég korán megtanultam milyen a kalocsai, palóc, matyó, sióagárdi, kalotaszegi írásos minta. Azzal csak felnőtt fejjel szembesültem, hogy szépséért nem kell olyan messze mennem. Itt van a kincs Orosházán. Az itt mutatott szélforgós és makkos mintánk mellett van még rókás, kakastarajos és csillagos is. Ezeket elsősorban ágyneműn, lepedőn és párnavégen használták. Keresztszemmel és hosszúlábú keresztszemmel készülnek.


Ezek a képek is az ovis kiállításon készültek. Ezekkel a mintákkal cifraszűrt díszítettek. Egy kis néprajz: honnan ered a kitette a szűrét mondás?

Elment a legény a lányos házhoz, udvarolni (megnézni a ház tüzét)
Felakasztotta a szűrt a fogasra. Ha az apának nem tetszett a legény, az este végére kilógatta a szűrt az udvarra. Ebből tudta a legény, hogy itt neki nem osztottak lapot.

Nem mellékesen bemutattam lelkesedésemet és szövési tudományomat. A lánykámnak készül egy nagyon babás, rózsaszín rongyszőnyeg. Nemzetközi összefogással készül, mert egy lett és egy török asszonka is besegítettt!




3 megjegyzés:

Ili írta...

Gyönyörű mintákat mutattál. Nagyon szeretem nézegetni.
Köszönöm!

Zsófi írta...

Hirtelen azt hittem, hogy beregi vagy... A felső keresztszemesnek van pár nagyon arra hajazó részlete.

A szűrhímzés gyönyörű.

Amanda írta...

Köszönöm! Ha eljutok a körbe lesznek még képek, és beszámolók. Jaj, csak érjem már utol magam.